Donedávna se tvrdilo, že vegetariánům hrozí nedostatek bílkovin a tudíž úbytek svalové hmoty a eventuální podvýživa. Bylo to zdůvodňováno tak, že živočišné bílkoviny jsou kvalitnější než rostlinné. Jenže odkud se vlastně tento názor vzal? Jak vlastně vznikl mýtus o tom, že rostlinné bílkoviny jsou horší?
V roce 1914 výzkumníci Osborne a Mendel prováděli pokusy na krysách. Zjistili, že tato zvířata rostou pomaleji, když jsou krmena rostlinnými bílkovinami, než když jedí živočišné bílkoviny. Z toho učinili závěr, že živočišné bílkoviny jsou kvalitnější než rostlinné bílkoviny, které označili za horší, "druhořadé".
Čím ale byly tyto výsledky způsobeny? Je to dáno tím, že mláďata krys rostou mnohem rychleji než naše lidské děti. Je to vidět na porovnání času, za nějž se zdvojnásobí porodní hmotnost u mláďat. U lidí je to 180 dní, kdežto u krys 4 až 5 dní. Z toho důvodu tedy krysí mláďata potřebují mnohem koncentrovanější zdroje všech živin a tedy i bílkovin. Je to jasně vidět, srovnáme-li mateřské mléko obou druhů. Lidské mateřské mléko obsahuje okolo 7% kalorického obsahu ve formě bílkovin (váhově 1,2 g/100 ml), zatímco krysí mléko okolo 20% kalorického obsahu v bílkovinách (váhově 11,8 g/100 ml).
Kdyby tedy při zmíněných výzkumech vědci krmili krysí mláďata lidským mateřským mlékem, také by zjistili, že malé krysy pomalu rostou. A tedy, užívajíce stejnou logiku, by mohli tvrdit, že i lidské mateřské mléko je špatným zdrojem bílkovin a že tudíž není "plnohodnotné". Ale lidé přece nejsou krysy a tak se tyto výsledky nemohou automaticky aplikovat na lidi.
Druhý mýtus týkající se bílkovin přišel z nečekaného zdroje - na konci 60-tých let byla vydána dnes již legendární kniha "Diet for a Small Planet", která odhalila řadu otřesných faktů, souvisejících s vysokou konzumací masa. (Celkem se jí prodalo okolo 3 milionů výtisků.) Jelikož v té době byl mýtus o "neplnohodnotnosti" rostlinných bílkovin ještě velmi silný, snažila se kniha popularizovala myšlenku "kompletování bílkovin" z různých rostlinných jídel, aby ve stravě byly zastoupeny vždy všechny potřebné esenciální aminokyseliny. Záměr byl jistě chvályhodný, pramenící z nejlepších úmyslů, ale bohužel to ve své době jen posílilo víru v "neplnohodnotnost" rostlinných zdrojů bílkovin. V následujících vydáních knihy byl tento omyl opraven, ale bohužel dosud přežívá, mimo jiné i proto, že ho začali hojně používat zastánci konzumace masa.
(Zdroj:
http://www.afpafitness.com/Vegetarian.htm - AFPA - American Fitness Professionals And Associates
s použitím knihy - Cox, P., The Realeat Encyclopedia of Vegetarian Living
a Červaná, D., Červený, K., Léčba výživou, Neografie, Martin, 1994)
Další literatura o bílkovinách:
- Protein Myths. (Essential Nutrients and Their Functions) Henry Ginsberg. The Columbia Univ. Coll. of Physicians & Surgeons Complete Home Medical Guide Edition 3, 1995 p88(1)
- High-protein diets: where's the beef? (diets that discount carbohydrates in favor of high-protein diets can cause lose of needed water and other nutrients: includes a related article on 'The Zone' and other disputed diet books) Eileen Norris. Harvard Health Letter Jan 1997 v22 n3 p1(3)
- So-called "new" high-protein diets are the same old bad news. Environmental Nutrition Dec. 1996 v19 n12 p3(1)
- The new diet food: high-protein diets really do make you lose fat; that's where the problems start. (includes related article on fad diet books) Wendy Marston. Health Sept 1996 v10 n5 p98(4)
- The 'pros' of protein for enhancing athletes' performance and health. Patricia Andersen-Parrado. Better Nut Aug. 1996 v58 n8 p36(1)
- Here we go again. (new diet books advocating a return to high-protein, meat-based diets)(Editorial) Catherine Censor Shemo. Vegetarian Times June 1996 n226 p6(1)
- Entering a high-protein twilight zone. (high-protein diet myths) Tufts University Diet & Nutrition Letter May 1996 v14 n3 p4(2)
- High-energy, high-protein, oral, liquid, nutrition supplementation in patients with HIV infection: effect on weight status in relation to incidence of secondary infection. Jennifer A. Stack, Stacey J. Bell, Peter A. Burke, R. Armour Forse. Journal of the American Dietetic Association April 1996 v96 n4 p337(5)
- The protein myth. Robert M. Kradjian. Nutrition Health Review Summer 1995 n73 p13(1)
- Relationship between dietary protein and pressure ulcers. (Bedsores) American Family Physician Sept 15, 1993 v48 n4 p663(1)
- The chicken breast myth. (protein in the diet) (Column) Judith Mandelbaum-Schmid. Health Sept 1993 v7 n5 p26(2)
- Does a high-protein diet mean a high risk of cancer? The Edell Health Letter June-July 1993 v12 n6 p5(1)
- The problem with protein. (too much protein in the diet may increase risk of some diseases)(includes related articles) (Cover Story) David Schardt. Nutrition Action Health letter June 1993 v20 n5 p1(4)
- High-protein diet can promote healing of pressure ulcers. The Brown University Long-Term Care Quality Let May 25, 1993 v5 n10 p4(1)
- Low-carbohydrate, high-protein diet: the way to lose weight? The University of California, Berkeley Wellness Let Dec. 1992 v9 n3 p1(1)
- Diet and colorectal cancer in Russia. (Diet and Cancer) Nutrition Research Newsletter Nov-Dec 1992 v11 n11-12 p125(2)
- Dietary management of malnourished children with a new enteral feeding. Enrique Morales, Lisa D. Craig, William C. MacLean Jr. Journal of the American Dietetic Association Oct. 1991 v91 n10 p1233(6)
- Effect of meal composition on satiety. (Weight Control) Nutrition Research Newsletter Feb. 1991 v10 n2 p16(1)
- Things nobody ever told Rocky Balboa about protein. (Special Report) Tufts University Diet & Nutrition Letter Feb. 1991 v8 n12 p3(4)
- China's blockbuster diet study. (diet and disease) Jane E. Brody. Saturday Evening Post Oct. 1990 v262 n7 p30(3)
- Fat and fiction: calorie for calorie, the thin gain more- and other weighty findings. Peter L. Weiss. Sci News Sept 1, 1990 v138 n9 p138(2)
- The protein issue and vegetarianism. (high-protein diets may increase chances of osteoporosis; includes vegetarian recipes) (column) Ron Pickarski. Total Health June 1990 v12 n3 p25(3)
- The protein myth: when too much of a good thing is a bad thing. Mervyn G. Hardinge, William C. Andress. Vibrant Life Jan-Feb. 1990 v6 n1 p24(4) Harvard Health Letter, Jan 1997 v22 n3 p1(3)
- High-protein diets: where's the beef? (diets that discount carbohydrates in favor of high-protein diets can cause lose of needed water and other nutrients: includes a related article on 'The Zone' and other disputed diet books) Eileen Norris.