květen 2006
Vážení příznivci,
zasíláme vám opět přehled novinek o práci České vegetariánské společnosti a
dalších zajímavých informací, vzhledem k zajišťování nových aktivit a přednášek
o něco později než obvykle. Starší přehledy naleznete na našem webu www.vegspol.cz
Promítání nového filmu a diskuse
V pondělí 29.5. od 19:00 budeme v InfoCafé na Letné promítat nový film
o právech zvířat, o ekologii, o vegetariánství a veganství, americký dokument
Earthlings – Pozemšťané. Jde o vynikající film několikrát oceněný
na filmových festivalech, který nikde jinde zřejmě neuvidíte. Komentář k
filmu namluvil americký herec nominovaný dvakrát na Oskara, vegan
Joaquin Phoenix (Gladiator, U-Turn, Walk the Line) a hudbu k filmu
složil slavný muzikant, vegan Moby. Po skončení bude následovat diskuse
k otázkám vegetariánství a veganství.
Earthlings je dokument jaký tu ještě nebyl, zabývá se využíváním zvířat
pro potravu, oblečení i výzkum, ukazuje dopady chovů zvířat na životní
prostředí i na zdraví lidí..., Trvá 90 minut. Rozhodně byste jej měli vidět.
Kavárna je v ulici Sochařská č. 6, Praha 7, nejbližší zastávka
tramvaje č. 1, 25, 26, 15, 8 "Letenské náměstí".
Přednášky na akci OHZ
Jako v minulém roce, tak i letos se zúčastníme setkání členů Ochránců
hospodářských zvířat. Proběhne od 9. do 11. června a naše přednášky
budou zaměřeny na praktické otázky vegetariánství a veganství. Promítneme
zde i řadu nových filmů a dokumentů.
Přednáška a promítání dokumentů o veganství
24. 4. 2006 bylo InfoCafé na Letné opět zaplněno zájemci o naší
přednášku o veganství.
Promítán byl také zajímavý a vtipný britský dokument o veganství, který shrnul
vše, co bylo řečeno a přinesl i další důvody pro tento životní styl.
Po přednášce i promítání proběhla delší diskuse jak ke zdravotní otázkám
veganství tak i k praktickým zkušenostem s ním. Někteří posluchači
zmínili i zdravotní výhody které jim veganství přineslo – zlepšila se jim
alergie či vyléčil atopický ekzém. Velký zájem byl o naše časopisy, samolepky
a CD s filmy.
Celý večer byl velmi příjemný a skončil až někdy kolem 23 hodiny.
Pokud máte zájem o přednášku, prezentaci či promítání ve vašem městě,
škole, či jinde, domluvte si předem termín a témata a další podmínky na
naší mailové adrese.
Den Země ve Vysokém Mýtě
Ve čtvrtek 20. 4 se ve Vysokém Mýtě konal každoroční Den Země. Náš příznivec
Petr Beneš se svými přáteli zde připravil stánek s vegetariánským a veganským
občerstvením a našimi materiály. Tento nápad může být inspirací pro další z
vás, jak úspěšně a pozitivně propagovat vegetariánství. Pokud uvažujete o
podobné akci, dejte nám vědět a využijte nabídky našich materiálů. Zde je
jeho zpráva:
Začátek celé akce byl ohlášen na devátou hodinu ranní. Už před oficiálním
začátkem zde bylo spousta lidí, kteří byli zvědaví na věci, které uvidí,
na věci, které poznají. Své zastoupení zde měly infostánky s ekologickou
tématikou, jako třídění odpadu, využití solární energie s ukázkou solárních
panelů a vysvětlení jejich principu fungování, prodej ekologicky šetrných
pracích prostředků, apod. Dále stánky s výrobky, jak ze dřeva, tak z
keramiky a jiných materiálů. V neposlední řadě zde byli asi čtyři stánky
s potravinami z obchodů se zdravou výživou, ale bohužel i jeden stánek s
„domácími klobásami“, který tam původně vůbec neměl být.
No a abych nezapomněl proč vlastně tento report píši. Lidé, kteří přišli na
Den země, měli možnost ochutnat i vegetariánské jídlo. K jídlu si mohli
dopřát výborné veganské zeleninové bagety s cerií a dresinkem ze sojanézy,
tofuburgery s grilovaným marinovaným tofu a zeleninou a výtečný zeleninový
salát a jako sladký zákusek byla podávaná halva z krupice. Tofu i cerii jsme
dostali darem od Sunfood. Ve stánku se distribuovaly různé materiály
(od České vegetariánské společnosti a Svobody zvířat) na propagaci
vegetariánství / veganství, ochrany zvířat, apod. Ohlas byl vcelku pozitivní.
Během pár hodin ze stánku zmizely veškeré letáky, samolepky, zájem byl i
o časopisy.
Samolepky zdarma
Díky naším sponzorům máme nyní velké množství oblíbených samolepek ze slavné
kampaně „Zvíře v tísni“ (barevné se zvířaty a textem „Nedělejte si že žaludku
hřbitov“).
Našim členům jich v případě zájmu zadarmo 50 ks zašleme. Budou jim doručeny
s letním číslem časopisu. Pokud je chcete dříve, stačí, když nám zašlete
v dopise oznámkovanou obálku s vaší adresou, ta vám pak přijde zpět se
samolepkami.
Pokud nejste našimi členy, můžete samolepky získat za výhodnou cenu
50 Kč za 50 ks samolepek, pokud zašlete tuto částku na náš účet nebo
v obálce (to je praktičtější a rychlejší). Nezapomeňte připsat svou adresu.
Můžete si samozřejmě objednávat i větší množství
Časopis Vegetarián & Vegan
Letní číslo bude kromě jiných témat věnováno i vegetariánství a veganství
na cestách. S praktickým průvodcem po nejčastějších místech pro výlety
a dovolené a s tipy na potraviny a produkty vhodné pro vegetariány a vegany,
které byste neměli zapomenout přibalit do batohu či kufru (jídlo, instantní
potraviny, konzervy, netestované opalovací krémy apod.). Vyjde v červnu,
nezapomeňte si tedy časopis opatřit! Připomínáme, že členům České
vegetariánské společnosti je zasílán zdarma.
Nová kampaň Svobody zvířat proti testům na zvířatech
Organizace Svoboda zvířat zahájila novou kampaň „Oběti krásy“, informující
o zbytečném utrpení zvířat při testování kosmetiky. Skutečně skvěle připravenou
osvětovou kampaň tvoří plakáty (umístěné dokonce do téměř 300 kadeřnictví
a salónů krásy v ČR), letáky, pohlednice (k dispozici v restauracích,
kavárnách a v hospodách) a brožury se seznamy testované a netestované kosmetiky.
V létě se dokonce objeví 80 billboardů s těmito povedenými plakáty!
Více najdete zde:
oběti krásy
Hlasujte - Vegetariánská restaurace roku 2006!
Vegetariánských restaurací je u nás stále více a tak nastal čas je hodnotit.
Proto vyhlásíme na „Vegetariánském dni“ v říjnu kromě tradičních ocenění
„Vegetarián roku“ a „Vegetariánská kniha roku“ i cenu pro „Vegetariánskou
restauraci roku“. Která z vegetariánských restaurací je nejlepší? O tom
rozhodnete i Vy! Zašlete nám své nominace na „Vegetariánskou restauraci
roku“! Bude to restaurace zcela nová nebo tradiční? V Praze,v Brně nebo
na malém městě? Restaurace, jídelna, nebo bufet? Co se hodnotí? Kvalita,
chuť, cena, výběr, úroveň obsluhy a její odbornost, ochota personálu i
např. nabídka pro vegany. Napište, proč je podle Vás Vaše oblíbená restaurace
nejlepší. Nominace zasílejte e-mailem, dopisem nebo využijte hlasovací lístky,
které budou k dispozici ve vegetariánských restauracích. Do předmětu zprávy
uvádějte heslo "Restaurace". Zařazeny mohou být jen vegetariánské restaurace.
Pochopitelně můžete připsat i názor, kterou restauraci nedoporučujete a proč.
Své nominace můžete zasílat do 15. září.
Přehled tisku:
Třetina drůbežích řízků kontaminována škodlivými bakteriemi
V celé třetině testovaných vzorků byly velmi nebezpečné kampylobakterie a
listerie.
více zde
Vegetariánské sushi
O vegetariánské variantě japonské speciality sushi píší Lidové noviny zde:
více zde
Natalie Portman
Hvězda nového filmu V jako Vendeta (a také filmů Leon, Hvězdné války ) Natalie
Portman je veganka. Při natáčení filmů pochopitelně odmítá nosit kožené věci
a další oděvy živočišného původu. Podobně jako již výše zmiňovaný Joaquin
Phoenix, kterého znáte z filmů Gladiátor, Walk the line a z veganských
dokumentů. O tom si v českých médiích nepřečtete, ale zajímavý rozhovor
s Natalií najdete zde:
více zde
K dalším zajímavým zprávám patřil článek o tom, že některé školky nabízejí
vegetariánská jídla, ale zatím je malý zájem a firma Tivall již brzy zahájí
u Teplic provoz v obří továrně na vegetariánské potraviny. Čeští
spotřebitelé – vegetariáni se jistě mají na co těšit.
Z vašich dotazů:
Ahoj,
chtěla bych se zeptat na pár věcí, které jsem nebyla zatím schopna vyřešit
ani s pomocí internetu:
1. Droždí a vegetariánství/veganství. Vím, že droždí obsahuje vitamin B12,
který je obsažen pouze v živočišných zdrojích (alespoň se to tvrdí),což by
naznačovalo, ze droždí je také živočišného původu.
2. Nedávno jsem slyšela od kamarádky, která pracovala v čajovně, že se
zelené čaje údajně lisuji pomocí zvířecí krve či nějakých zvířecích
"zbytků". Nevíte o tom náhodou něco?
3. Pokouším se jíst co nejvíce vegansky, ač jsem stále vegetariánka; mám
ale problém s pečivem. Je každý rohlík či chleba veganský??
Moc vám děkuji, pokud alespoň některý z dotazů zodpovíte
Ještě jedna připomínka; psali jste o nevegetariánském pribináčku. želatina se
ale skrývá ve spoustě dalších podobných mléčných výrobků,např.termix,
lipánek apod., dokonce v bílém jogurtu. Že je obsazena i ve žvýkačkách,
bonbonech Mentos apod. asi ani nemusim psát.:-)
M.P.
Děkujeme za zajímavé dotazy
1. Droždí jsou vylisované či sušené kvasinky, tj. mikroskopické houby.
Není tedy rostlinného ani živočišného původu. Vegani i vegetariáni
je tedy mohou konzumovat dle libosti, pokud jim nezpůsobuje např.
zdravotní obtíže.
Ovsem droždí neobsahuje vitamin B12. Ten je totiž produktem bakterií..
K vitaminu B 12 a dalším otázkám vegetariánské a veganské výživy doporučujeme
text na našem webu zde:
http://www.vegetarian-vegan.cz/vyziva
2. Použití krve při výrobě čaje je zcela vyloučeno a to nejen
potravinářskými předpisy. Jde o pověru, někdy z konce 80. let min. století.
3. S pečivem to může být složité. Obecně ale platí, že veganský je klasický
chléb Šumava, běžné pečivo je obvykle také veganské, protože výrobci se
snaží co nejvíce šetřit na surovinách. Pokud chcete mít jistotu, musíte
se ptát přímo výrobců nebo žádat v prodejně informace o složení, měli
by je tam mít.
Co se týče želatiny, nevegetariánským přísadám se pravidelně věnujeme
v časopise Vegetarián & Vegan, v jarním čísle je právě informace o želatině.
I v dalších číslech se budeme věnovat problematice některých potravin.
Ve žvýkačkách želatina obvykle není, do mnoha dalších výrobků se ale dává,
je však vyznačena ve složení.
Své dotazy směřujte na naši poštovní nebo emailovou adresu.
Děkujeme všem členům a příznivcům za reakce na naše aktivity. Váš zájem nás
těší, stejně jako návrhy, kritika i podnětné dotazy. I s vaší pomocí můžeme
lépe propagovat a hájit vegetariánství a veganství ku prospěchu zvířat, lidí
i životního prostředí. Pokud ještě nejste našimi členy, není právě teď nejlepší
příležitost jak podpořit naše aktivity a dostávat vegetariánský časopis?
S přáním pěkného dne
Ing. Richard J. Barták CSc. , MUDr. Zbyněk Luňáček, RNDr. Petr Blahut, Ing. Josef Machytka, Jan Šťastný a Rostislav Siksta.
Česká vegetariánská společnost
www.vegspol.cz
P.O.Box. 23
Praha 011
118 00
Časopis Vegetarián & Vegan
www.vegetarian-vegan.cz