24. března 2004  
  Není novinkou, že  vznikají  pokusy k diskreditaci vegetariánského způsobu života. Poslední případ je zvláště pozoruhodnou kombinací neopodstatněných vědeckých výroků, extrémních životních podmínek sledovaných dětí a jasného finančního vlivu masného průmyslu.  
  V přednášce na American Association for the Advancement of Science ve Washingtonu přednesla profesorka Lindsay Allenová z University of California vážná obvinění:  „ Živočišné zdroje potravy mají některé nutrienty, které se nenacházejí nikde jinde. Hovoříme -li o stravě malých dětí a těhotných a kojících žen řekla bych dokonce, že je neetické odpírat jim tyto potraviny v těchto životních obdobích.“  
		Neetické?  
  Evropská vegetariánská unie, zastřešující organizace evropských vegetariánských organizací k tomu chce jasně uvést :  
  1.	Přednáška profesorky Allenová byla založena na studii (1) 544 dětí v Keni, které jedly velmi nevyváženou stravu, mnoho z nich trpělo řadou zdravotních problémů, včetně amébiázy, která je zdrojem krevních ztrát trávicím traktem, vedoucích  k deficitu vitaminu B 12 a železa. Je dobře známo, že deficit vitaminu B 12 může zhoršit kognitivní vývoj dítěte a není tedy překvapením, že  dodatečně dodaný  vitamin B 12 měl  pozitivní vliv na zdraví.  
  Nicméně, přestože děti trpěly značnou deficiencí mikronutientů, jedinou odezvou na dodání mléka a masa do stravy byla pouze zvýšená hodnota vitaminu B 12. (2)  
  Musí být ovšem zdůrazněno, že ze tří prováděných testů (Ravenův progresivní test, matricový test a verbální a aritmetický test) jen jeden ukázal lepší vývoj skupiny konzumující maso. Při verbálním a aritmetickém testu byly nejlepší výsledky ve skupině bez přidaného masa a mléka a s přidaným olejem. Ve všech těchto testech měla nejhorší výsledky skupina, které bylo dáváno mléko, v Ravenově testu dokonce horší než kontrolní skupina bez jakékoli suplementace. Pokud by tyto podvyživené děti dostávaly správně sestavenou vegetariánskou stravu, jejich zdraví by se zlepšilo ještě více.  
  2. V některých novinách bylo tvrzeno, že ze studií na vegetariánech ve Spojených státech a v Evropě (v Holandsku) vyplývá, že chybějící maso a mléčné výrobky ve stravě dětí mohou trvale poškodit vývoj dítěte.  
  Tyto zprávy jsou v rozporu s živoucími důkazy:  
Indové jsou vegetariány stovky, možná tisíce let. Není zde jediný důkaz, že tento způsob života je nějak poškodil, naopak.  Děti v mnoha evropských rodinách jsou vegetariány ve čtvrté, páté generaci a jsou chytré a zdravé.  Dlouhodobí vegetariáni jsou zděšeni výrokem profesorky Allenové. Sir Paul McCartney, sám otec čtyř zdravých a úspěšných vegetariánů, odmítá její výroky jako nesmysl.    Ve svém stanovisku k vegetariánské stravě uvedly organizace Americká dietetická asociace a Kanadští dietologové, největší organizace odborníků na výživu a potraviny s více než 70 000 členy, že správně plánovaná vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a poskytuje zdravotní výhody v prevenci a léčbě určitých chorob. Správně plánovaná veganská strava, a jiné typy vegetariánské stravy, jsou vhodné pro všechna období života, včetně těhotenství, kojení, dětský věk i dospívání. Vegetariánská strava poskytuje mnoho nutričních výhod. (3)   
  3. I podle nezávislých pozorování výzkumu profesorky Allenové vyvstávají mnohé pochyby o její nestrannosti: byl prezentován na konferenci "Animal Source Foods and Nutrition in Developing Countries" (Živočišné zdroje potravin a výživa v rozvojových zemích) ve Washingtonu D.C. 24. –26.  června 2002 a výzkum byl sponzorován Global Livestock-CRSP (Globální program pro podporu výzkumu chovu dobytka). Publikace byla podpořena Food and Agriculture Organization (Potravinová a zemědělská organizace – OSN), Land O´Lakes INC (Land O´ Lakes INC -  Výrobce  živočišných potravin), Heifer International (Mezinárodní společnost pro jalovice) , Pond Dynamics and Agricultural – CRSP Program na podporu velkochovů ryb). National Cattleman´s Beef Association (Národní společnost pro dobytek a hovězí maso)  částečně podpořila tento projekt.  
  Závěr:  Evropská vegetariánská unie chce  zdůraznit, že vegetariánská strava musí být vyvážená, jako každá jiná. Samozřejmě  obsáhlé studie prováděné po dlouhou dobu a na tisících účastníků prokázaly vždy, že vegetariánský způsob života je velmi zdravý.   
  Odkazy:
  (1) http://www.nutrition.org/cgi/content/full/133/11/3941S  
  (2) http://www.nutrition.org/cgi/content/full/133/11/3972S  
  (3) http://www.eatright.org/Public/NutritionInformation/92_17084.cfm  
  Renato Pichler
  Úřadující prezident
  European Vegetarian Union (EVU)
  www.european-vegetarian.org  
  Contact: EVU Secretariat
  Phone: +32 65 362584, e-mail:  evu@ivu.org  
  Tiskové zprávy:   
  http://www.european-vegetarian.org/lang/en/news/news.php?id=2120      
   Stanoviska:  
-Vegan Society UK -    -VegSource -     -VVF -