Ano, je to tradice – ale z dob nejtěžšího komunismu.
Hovoří o tom zajímavý článek z Lidových novin „Ryba a salát? Překvapivě mladá tradice“ (vyšlo 23.12.2004, autor Miloš Cihelka). Z článku citujeme:
Češi zítra opět zvolí takřka jednotné menu. Kapra
PRAHA - Nejčastější pokrm na českém štědrovečerním stole - smažený kapr s bramborovým salátem, nemá u nás žádnou přehnaně dlouhou tradici. Tato kombinace se v české kuchařce poprvé objevila až v roce 1924 a jako hlavní chod svátečního menu se v českých zemích ustálila dokonce až v padesátých letech 20. století, podle odborníků zřejmě v rámci trendu jednoduché a praktické kuchyně. … Až nejtěžší komunismus padesátých let tedy zničil regionální rozmanitost české vánoční kuchyně, lišící se region od regionu a zahrnující maso do štědrovečerní večeře jen výjimečně.
Aby ne, komunismus vyžadoval poslušné občany a zasahoval do všech oblastí života.
A co vaše vánoční večeře? Jaká bude? Přišel by k vám Klement Gottwald, nebo humanista a vegetarián Přemysl Pitter?
Všem kteří usedají ke štědrovečerní večeři bez krve na rukou přeji krásné svátky.
Připravil: Jan Šťastný