Po kuchyni (nejen) evropských zemí...
Západní Evropa
Absolutním rájem veganů či vegetariánů je určitě Velká Británie. Se stovkami vegetariánských a veganských restaurací, pubů, hotelů a penzionů definitivně vede.
Jen Londýn má zhruba 200 restaurací (např. Food For Thought, Eat And Two Veg, Carnevale). Téměř v každém malém městečku je alespoň jedna vegetariánská restaurace či kavárna a ceny hlavních jídel se pohybují jak v hlavním městě tak ve zbytku Anglie od ₤2 do ₤10, s cenovými průměry ₤5.Vzhledem k tomu, že je tato země kosmopolitní, existuje široká škála podniků a návštěvník může zavítat do indické, středomořské, thajské, arabské či africké restaurace. Co se týče nakupování, je zde mnoho obchodů prodávajících bio a Fair Trade potraviny (např. Natural Choice, Alara Wholefoods, Fresh&Wild), ale i téměř každý supermarket má takovouto sekci, můžete koupit eticky pěstované banány, avokáda, kávu, zkrátka téměř vše, na co si vzpomenete. Čerstvé pochoutky prodávané v supermarketech za chlazeným pultem jsou velice chutné, oblíbené jsou samosy, falafely či quacamole. Při přestupu, čekání či přesunu se na každém větším vlakovém nádraží můžete občerstvit Fair Trade kávou nebo si koupit Energy bio tyčinku či sušenky. I když návštěvník nenalezne vegetariánskou restauraci, nebo pub, vždy je někde poblíž indické take-away nabízející bezmasá jídla a v pubu si může domluvit, aby mu připravili veggie sandwich či hranolky na různý způsob.
V Irské Republice je veg. restaurací zhruba 20, z toho 8 v Dublinu (např. Blazing Salads, Cornucopia). Ceny za polévku kolem € 3 a hlavní chod € 8. Ve větších městech jako je Cork, Galway či Limerick je také pár obchodů (Organico, Natural Foods), ale doporučuji se zeptat místních nebo vyhledat v tel. seznamu. Zajímavé jsou trhy v těchto městech i jinde, většinou v sobotu dopoledne, kdy se sjedou pěstitelé a nabízejí čerstvou zeleninu, k dostání jsou také čerstvě vyrobené saláty z mořských řas.
I když Německo má podobnou kuchyni jako zde v Čechách, je zde dost vegetariánských restaurací a kaváren, Berlín s šestnácti (Hakuin, Kokoro), Hamburg s osmi (Café Luminis, Goldene Oase), Frankfurt se čtyřmi (Naturbar, Wolkenbruch) a zbytek Německa se zhruba padesáti. Ceny na osobu mezi € 4 – 12. Ve velkých městech, obzvláště v Berlíně je dostatek obchodů se zdravou výživou a supermarkety mají také sekce bio potravin.
Řecko, které kdysi ovlivnilo španělskou kuchyni, je díky svému příznivému podnebí ideální zemí pro vegetariány a cestování zde může být radost. I když v těchto jižních zemích není vegetariánství u populace rozšířené, natož dodržování práv zvířat, a konzumace masa je stále spojována s bohatstvím, oslavami a mužností, řecké stravování může být plné znamenitého ovoce, čerstvých bylinek, zeleniny, olivového oleje a koření. Mnoho veg. restaurací po Řecku není, v Aténách je okolo 5 (Eden, Vegge) a ve zbytku země zhruba 20. Přesto ale v konvenčních restauracích nabízejí několik hlavních zeleninových jídel, či předkrmů (mezedhes), z kterých si můžete sestavit příjemnou večeři či oběd. Oblíbené ostrovy mají také mexické, čínské a indické restaurace. Jídlo vás vyjde zhruba na € 6 – 15. Nezapomeňte zajít na trh s báječnou zeleninou a ovocem a jinými lahůdkami.
Španělsko, společně s Malorkou a Kanárskými ostrovy sčítá přibližně 100 vegetariánských restaurací. Okolo 25 jich je v Barceloně (Sesamo, Pro Natura), několik v Madridu (Ecocentro Vegetarian), Alicante, Valencii, Granadě, Las Palmas a Tenerife (El Mundo Verde). Pokud nechcete ztrácet čas hledáním vegetariánské prodejny, místní obchůdky i supermarkety mají dobrý výběr, takže není třeba se obávat nedostatku jídla, které máte rádi. Španělská tradiční kuchyně má mnoho druhů vegetariánských jídel s chutnou a čerstvou zeleninou, zejména s lilkem, cuketou, rajčaty, česnekem, olivami a bylinkami. Národní či lokální pochoutky na menu se jmenují např. Pisto manchego, Berenjenas de Almagro nebo vegetable tapas. Hlavní pokrmy: € 6 – 15.
Severní Afrika
byla vždy místem nekonečného mísení kultur. Kuchyně následujících tří států, o kterých bude zmínka, byla ovlivněna zvláště Římany, Araby, Turky, Francouzy a Berbery. Charakteristické saláty, cukrovinky z halvy, grilovaná zelenina a jako hlavní ingredience kuskus, jsou výraznými znaky.
Ačkoliv vegetariánských restaurací tu není mnoho, jídelníček vždy nabízí slušný výběr i pro vegany. Pokud se budete stravovat v restauracích, hotelech, tržištích či kupovat jídlo v obchodě, nikdy nebude nouze o chutné potraviny. Jelikož jsou muslimové velice přátelští a může dojít k tomu, že vás budou chtít k sobě pozvat na večeři, je dobré jim předem sdělit, že nejíte zvířecí produkty. Je to nutné, protože pokud vás pozvou domů před hotové jídlo, byla by urážka ho odmítnout. Na tržnicích je vždy pastva pro oči sledovat dovedně nakupené olivy, či pyramidy koření, na druhou stranu však narazíte na mnoho nechutností, jako jsou rozvěšené zvířecí žaludky, uřezané ovčí hlavy nebo beraní varlata. V horkém počasí je samozřejmě nepříjemný linoucí se zápach. V každém případě je vždy nutné neukazovat naši nelibost či nepohrdat. Před cestou doporučuji udělat si průzkum na internetu a zakoupit velice dobrého průvodce dané země - knihy od Lonely Planet.
Egypt znamená velký výběr jídel v konvenčních restauracích - čočka s rýží a tomatovou omáčkou, bramborový salát s česnekem a citrónem, rýže se špenátem a koprem, fava fazole s chlebem, plněné hroznové listy, nebo pizza s čerstvými houbami, olivami a oreganem. Není mi známa jediná restaurace výhradně vegetariánská, L’Aubergine v Káhiře je místo ve kterém je příjemné posezení, nabídka je soustředěna převážně na vegetariánská jídla, ale občas na menu mívají lososa. V levnějších restauracích se můžete najíst za 30 egypt. liber (120Kč). Nejlevněji se najíte, pokud si budete kupovat jídlo na ulicích a na tržištích, kde je možnost zakoupení široké škály čerstvého ovoce a zeleniny včetně chutných arabských pamlsků vyráběných z pistáciových oříšků a halvy, placek, sendvičů.
Tunis V této zemi se vegetariáni ani vegani nemusí obávat nedostatku kvalitního jídla, jelikož rozsah nabídky je skutečně obrovský. Kupujte na tržnici nebo si dopřejte báječnou večeři v restauraci a pochutnejte si na vydatném, kořeněném jídle společně s čerstvým ovocem, sladkým kuskusovým pudinkem a osvěžujícím mátovým čajem. Se svoji rozkošnou a kořeněnou chutí (kmín, koriandr, římský kmín) je např. Harissa sauce versatilní omáčkou přidávanou do polévek, dušené zeleniny, salátů či jako dip na pšeničný, grilovaný chléb. Tato omáčka i chléb neobsahují žádné zvířecí produkty. Je zde mnoho na výběr – saláty, grilovaná zelenina s rýží, brambory, kuskusem, mandlové pudinky (bez mléka), melouny, datle… Jídlo v restauraci zhruba 8 tuniských dinárů (140Kč), zeleninový kebab na ulici 3 dináry (52)Kč.
Maroko Hlavními ingrediencemi marocké kuchyně jsou zázvor, kurkuma, skořice, římský kmín, šafrán, anýz, sezamová semínka a kajenský pepř. Vyzkoušejte kuskus se zeleninou, tomatový salát, smažený lilek, bramborové placky, vegetariánské tagine (speciálně připravovaná lákavá pochoutka s kuskusem). V Marakéši je pověstné obrovské náměstí se svým večerním stravováním pod noční oblohou. Přímořské “trendy” městečko Essaouira, kde prý rád pobýval Jimmi Hendrix, je příjemným místem pro mladé lidi a bohémy. Zde jsem narazil na Hammam Café, kde vaří pouze vegetariánská jídla. I v poušti mezi Berbery je na výběr několik bezmasých pokrmů. Pobyt ve městech Fes, Larash, Agadir, i ve zbytku země je pro vegetariány velice příjemný. Ceny v restauracích se pohybují kolem 30-50 marockých dirhamů (75 -130 Kč).
René Schwarz
| Autor: administrator |
Vydáno dne 11. 05. 2007 | 20965 přečtení |
Počet komentářů: 1645 |
Přidat komentář |