V&V č.3 - odpovědi na otázky o potravinách

Časopis Vegetarián-Vegan
Juwim a želatina

Juwim

Myslíte si že pití zvířecí krve u nás skončilo s jinými podobnými barbarskými zvyky někdy v pravěku? Že dnes už by konzumovat krev nikdo nechtěl? Omyl, krev a přípravky z ní vyrobené se mohou být součástí mnoha potravin a potravních doplňků. Dokonce i dětem ve školkách v rámci zdravotní prevence. Možná i vegetariáni nevědí co jedí.
Když byla v nedávné době z obchodů stažena minerální voda Fromin Aktimun, která prý má být prevencí ptačí chřipky, v médiích se hovořilo o lživé a klamavé reklamě, ale nemluvilo se o tom, co se vlastně do vody přidává.
Fromin Aktimun obsahuje Imuregen, který obsahuje směs nukleotidů, polypeptidů, aminokyselin a kyselinu askorbovou (vitamín C), posiluje imunitní systém, a to nejen v období před epidemií, ale i v jejím průběhu, a při onemocnění nejenom chřipkou, ale i jinými chorobami horních cest dýchacích, uvádí MUDr. Josef Richter, CSc, vedoucí Centra imunologie a mikrobiologie Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem.
Preparátů vyráběných z hovězí krve a tkání existuje celá řada pod různými názvy Imuregen, Preventan, Fortisim, Juwim. S Juwimem se setkáte asi nejčastěji. O co se jedná?
"Jde o "rozkladné produkty krevních bílkovin, štěpné produkty bílých krvinek a krevního barviva hemoglobinu … z veterinárně nezávadné krve."
Příčí se vám jíst potravinový doplněk, do kterého výrobci přidávají rozloženou hovězí krev? Činí to proto, že věří středověkým pověrám o omlazovacím účinku krve, které se dnes halí do pláště moderní vědy. Všechna tvrzení o imunostimulačním, regeneračním, paměť stimulujícím, protistresovém, pohyb zlepšujícím, protidiabetickém a nevím ještě jakém účinku Juwimu, vyznívají nedůvěryhodně. Nejsou ve skutečnosti dokázané. A nevěřím, že někdy budou." Říká MUDr. Igor Bukovský, slovenský lékař a vegetarián.
Juwim najdete v mnoha produktech, naštěstí bývá vyznačen ve složení, na druhou stranu hodně spotřebitelů netuší o co vlastně jde. Setkáte se s ním v různých produktech v lékárnách, ale i v jogurtech, tvarohových dezertech a jiných potravinách, dokonce i v jednom druhu piva z pivovaru Svitavy.
Juwim je také obsažen v přípravcích pro děti Juwík. Podpořen silnou reklamou je dáván malým dětem na podporu imunity a dokonce plošně podáván v některých školkách jako prevence nemocí.
Během krize s BSE se o těchto přípravcích více hovořilo a mnozí výrobci odmítali tyto přípravky přidávat do svých výrobků. Dnes se již na to trochu pozapomnělo.


Želatina

Na toto téma nám stále chodí mnoho dotazů a na želatinu se ptají i návštěvníci našich přednášek.

Co tedy je želatina?
Želatina se získává vařením kůží, pojivových tkání a kostí zvířat, nejčastěji prasat a hovězího dobytka. Používají se k tomu vedlejší produkty, t.j zbytky, masného a kožedělného průmyslu (ano, gumoví medvíd-ci mohou být vyrobeni z toho co zbyde při výrobě bot vašeho souseda). Jako "přírodní" látka je želatina v potravinářském průlmyslu hojně používána.

V čem se želatina používá?
Na výrobů želé - dortových polev, aspiků, gumových medvídků a podobných bonbónů, na zahuštění zmrzlin, jogurtů apod. Někdy I samotná - v potravinových doplňcích.

Proč ji výrobci používají?
Používá se velmi často, protože je to velmi laciné zahušťovadlo.

Existuje rostlinná nebo syntetická želatina?
Ne, pokud je někde uvedena ve složení želatina, vždy je živočišného původu. Želé ale lze vyrábět i z pektinu nebo agaru.

Jak lze želatinu nahradit?
Při vaření a v potravinách se místo želatiny používá pektin a agar. Narozdíl od želatiny, která je bílkovinného původu, jsou agar a pektin sacharidy.

Jsou opravdu gumoví medvídci živočišného původu?
Ano, ve většině případů jsou z vepřové želatiny. Mnozí vegetariáni to nevědí, nebo raději nechtějí vědět. V některých zdravých výživách lze opatřit i neželatinové gumové medvídky a podobné cukrovinky - čtěte ale pečlivě složení, některé jsou jen z bio želatiny, a ta je pochopitelně také z mrtvých zvířat, i když pocházejících z ekochovů.

Jak želatinu poznám ve složení potravin?
Až na některé výjimky je vyznačena na obale ve složení produktu. Je značena jako "želatina". V zahraničí má někdy přiřazené i E - číslo E441. U nás je E 441 ale hydrogenovaný řepkový olej.


Máte dotazy na různé výrobky? Napište nám!

[Akt. známka: 2,62 / Počet hlasů: 13] 1 2 3 4 5
| Autor: administrator | Vydáno dne 08. 01. 2007 | 16035 přečtení | Počet komentářů: 1194 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek
Reklama
Nesmyslné antikampaně
Veganská strava je zdravá a bezpečná i pro malé děti - zneužití případu úmrtí dětěte ke kritice veganství

I děti mohou být vegany - výhrady k reportáži ČT

Vegetariánství škodí dětem? - shrnutí kausy hrůzostrašných článků v českém tisku
Naši sponzoři
Doporučujeme !
Internetová verze filmu "Vykořisťování Země" s českými titulky - jak konzumace masa škodí planetě Zemi, komentář čte sir Paul McCartney.
Nepřehlédněte
Nabízíme

Důvody proč
být vegetariány
Pravda o mase

filmy americké organizace PeTA s českými titulky na CD-ROM
Reklama
Nejčtenější články

Neexistuji vhodna data!

Tento web je vytvořen v phpRS