Správná výživa pro děti

Zdravotní otázky
Správná výživa je důležitá jak pro vaše dítě, tak i pro vás. Výzkumy ukázaly, že mnoho zdravotních problémů, především nemoci srdce, některé typy rakoviny, vysoký krevní tlak, cukrovka a další nebezpečné nemoci ve velké míře závisí na stravě.


Autor: Benjamin Spock, M.D.

Správná výživa je důležitá jak pro vaše dítě, tak i pro vás. Výzkumy ukázaly, že mnoho zdravotních problémů, především nemoci srdce, některé typy rakoviny, vysoký krevní tlak, cukrovka a další nebezpečné nemoci ve velké míře závisí na stravě. Mnoho z těchto pozdějších zdravotních problémů má své kořeny v dětství. Například změny stavu cév se často objevují ještě před 3. rokem života. U 12-ti letých se vyskytují téměř u 70% dětí a ve věku 21 let se vyskytují téměř u všech mladých lidí. Také problémy s nadváhou poškozují vaše dítě a přispívají k dalším zdravotním problémům v pozdějším věku.

Ačkoliv víme, jaká strava je pro vaše dítě ta nejlepší, může být problémem, aby ji děti přijaly. Děti se obvykle příliš nezajímají o své možné budoucí zdravotní problémy. Ve školách a restauracích rychlého občerstvení často nabízejí úplně jiná jídla, než jaká jim připravujete doma. Také televizní reklamy propagují hlavně smažené bramborové chipsy a hamburgery místo mnohem zdravějších pečených brambor nebo ovoce a zeleniny.

Avšak když rodiče soustavně nabízí dětem doma zdravou stravu - tedy zeleninu, ovoce, celozrnné obilné výrobky a luštěniny - a když celá rodina, včetně samotných rodičů, založí svou stravu na těchto důležitých a zdravých potravinách, tak se děti přirozeným způsobem naučí mít rády to, co jim bude pomáhat celý život.


Strava založená na rostlinných produktech

Jaká strava je nejlepší? Naše chápání významu stravy se v posledních letech nesmírně zvětšilo. Není tomu tak dávno, co jsme na zeleninu, obilniny a luštěniny pohlíželi jen jako na přílohy k jídlům a preferovali jsme hlavně maso a mléčné výrobky a nestarali jsme se o to, kolik cholesterolu a tuku přijímají naše děti. Toto všechno se změnilo. Nyní již víme, že zelenina, obilniny, luštěniny a ovoce by měly tvořit hlavní součást stravy.


Několik rad jak sestavit zdravá jídla pro vaše děti:

Jezte hodně zelené listové zeleniny - nejméně 2x nebo 3x denně. Dodává snadno vstřebatelný vápník, železo a mnoho vitamínů, které děti potřebují.

Jezte samozřejmě i jiné druhy zeleniny - vždy upřednostňujte co nejčerstvější zeleninu z organických farem, kterou prodávají ve specializovaných obchodech a nebo zeleninu z místních zahrádek, a nebo, pokud můžete, pěstujte si vlastní. To vám umožní podávat v jídle více druhů zeleniny a navíc děti nebudou jíst zeleninu z neověřených zdrojů. Globálně vzato by zelenina měla tvořit 25 až 30% stravy.

Také luštěniny (hlavně sója) a výrobky z nich jako tofu nebo tempeh by měly být pravidelnou součástí stravy. Jsou bohaté na bílkoviny, vápník a další živiny.

Ovoce, semena a ořechy by měly být chutným doplňkem stravy. Vařené jsou snáze stravitelné.

Celozrnné obilniny, jako např. rýže natural, ječmen, oves, jáhly, celozrnné těstoviny nebo celozrnný chléb výborně zasytí a obsahují také mnoho živin. Obsahují složité uhlovodany, které jsou nejlepším zdrojem energie pro rostoucí děti a obsahují také bílkoviny, vlákninu a důležité vitamíny. Celozrnné obilniny mohou snadno tvořit až 50% stravy.

Jestliže tyto 4 skupiny - zeleninu, luštěniny, ovoce a obilniny - budete dětem podávat každý den, dodáte jim všechny potřebné živiny.


Několik důležitých poznámek ohledně některých vitamínů:

Vitamín D je důležitý pro silné kosti. Za normálních okolností se tvoří v kůži při opalování. Ale děti žijící v severských oblastech a děti, které mají tendenci vyhýbat se sluníčku, mohou mít vitamínu D nedostatek. Celozrnné výrobky obohacené vitamíny a všechny dětské multivitamínové nápoje jsou v takovém případě nejzdravějšími zdroji vitamínu D.

Vitamín B12 je nezbytný pro zdravé nervy a zdraví krevních buněk. Je produkován půdními bakteriemi, takže v málo rozvinutých krajích, kde nejsou takové hygienické zvyklosti jako u nás, nebo tam kde konzumují rostlinnou stravu špatně umytou, ho lidé mají dostatek. Ale v našem moderním světě se nemůžeme na tyto zdroje spoléhat. Živočišné produkty sice obsahují vitamín B12 vyráběný bakteriemi v trávicím traktu zvířat, ale spolu s ním budete konzumovat i cholesterol a tuk a další nezdravé nebo nebezpečné látky. Proto asi nejlepším zdrojem je sojové mléko nebo müsli obohacené o vitamíny a nebo dětské multivitamínové nápoje. Obsahují vitamínu B12 více než dost.


Potraviny, které bychom měli omezit nebo zcela vyloučit:

Většina rodin jí tučná masitá jídla, resp. někteří si vybírají libové kousky. Chtěl bych jim doporučit aby šli ještě krok dál a přijímali potřebné živiny raději ze zeleniny, obilnin, luštěnin a ovoce, než z masa, drůbeže, ryb nebo mléčných výrobků. Děti, které jedí rostlinná jídla, jsou mnohem zdravější a budou mít i méně zdravotních problémů v pozdějším věku.

Před 7 lety jsem udělal velké změny ve své vlastní stravě. Ve svých 88 letech jsem začal jíst nízkotučnou bezmasou a bezmléčnou stravu. Během dvou týdnů se mi vyléčila moje chronická bronchitida - po letech neúspěšné léčby antibiotiky. Znám mnoho lidí, kteří změnili svou stravu a vyléčili si tak mnoho vážných zdravotních problémů, včetně chorob srdce a rakoviny.

Malé změny stravy nepřinesou téměř žádné zlepšení, je potřeba provést zásadní změnu. Pokud např. přejdete od "červeného masa" ke kuřecímu nebo rybímu, moc vám to nepomůže. Kuřecí maso v současné době obsahuje skoro tolik cholesterolu jako hovězí - okolo 25 mg v cca 25 g masa - a má i podobný obsah tuku. Výzkumy také ukázaly, že rakovinotvorné chemické látky, které se vytváří v hovězím při vaření, mají tendenci vytvářet se i v kuřecím a rybím mase, a to nemluvíme o bakteriích v mase, které mohou vyvolat prudká a závažná onemocnění, především u velmi malých dětí. Proto doporučuji rodinám, kde běžně jedí maso, aby se seznámili s vegetariánskými jídly a snažili se vařit bezmasá jídla co nejvíce.

Kravské mléko je předmětem vleklých sporů mezi lékaři a odborníky na výživu. Bylo období, kdy bylo považováno za velmi potřebné, ale výzkumy nás přinutily přehodnotit tento názor. Přesto, že v této věci se vědci dosud úplně neshodli, přeci jen je zde několik bodů, s nimiž souhlasí téměř všichni:

1) Zelená listová zelenina a luštěniny obsahují vápník ve formě, která se vstřebává stejně dobře, ne-li lépe než vápník z mléka. Také obsahují železo, vitamíny, složité uhlovodany a vlákninu, které v mléce nejsou.

2) Mléčné výrobky jsou příčinou překvapujícího množství zdravotních problémů. Mohou zhoršit schopnost dětského organismu vstřebávat železo a u velmi malých dětí mohou vyvolat drobná vnitřní krvácení v trávicím traktu. V souvislosti s tím, že mléko neosahuje téměř žádné železo, to může zvýšit nebezpečí nedostatku železa.

Kravské mléčné bílkoviny obvykle způsobují střevní koliky a Americká Pediatrická Akademie nedávno dospěla k závěru, že existují důkazy o tom, že kravské mléko může být příčinou prudkého nárůstu dětské cukrovky. Mnohé děti mohou být alergické na mléčné bílkoviny, což se může projevit jako dýchací problémy, chronické ušní problémy nebo kožní nemoci.
Nejlepší pro děti je samozřejmě mateřské mléko. Starší děti mohou jíst výrobky ze sojového nebo rýžového mléka a různé zmrzliny neobsahující kravské mléko.

Ohledně olejů doporučuji používat sezamové oleje, olivový olej, olej ze lněných semínek, a zeleninové oleje obsahující vícenenasycené tuky. Ale používané množství by mělo být minimální např. pouze pomazat spodek pánve nebo hrnce několika kapkami oleje nebo postříkat zeleninovým olejem ve spreji.

Také je důležité vyhnout se bílému rafinovanému cukru. Místo něj konzumujte čerstvé ovoce a ovocné džusy.

Co se týká soli, já vařím např. obilí jen se špetkou mořské soli a na stole vůbec nemám solničku. Jediný význam typické stolní soli je v tom, že obsahuje jód, který je jednou ze základních potřebných živin. Jód se ale hojně vyskytuje např. i v mořských řasách.

Je potřeba nedávat dětem kofeinové nápoje. A pokud to je možné, tak ani dospělým. Děti potřebují čistou nezkaženou vodu. Snažte se jim nedávat ani nápoje sycené CO2. Místo toho zkuste různé džusy a nebo ovocné či bylinné čaje.

Prostředí vhodné k jídlu

Je také potřeba, aby si děti osvojily dobré stravovací návyky. Doporučuji rodičům, aby nevedly s dětmi spory kvůli tomu co jedí, ničemu to nepomůže. Také je dobré počkat na děti až přijdou ke stolu, být příjemný na ostatní u stolu, nedělat nevhodné poznámky o jídlech a vůbec se snažit dodržovat některé "starosvětské" způsoby chování u stolu. Je rozumné, aby rodiče omezili dětem konzumaci bonbonů, sycených nápojů a dalších jídel neprospívajících zdraví. To vše ale může být uděláno bez sporů.

Také je důležité, aby vás při jídle nerušila televize nebo telefon. A i když se přesto vyskytnou prohřešky proti "dobrým mravům" při stolování, pak to neřešte okamžitým hubováním. Určité množství zdvořilosti a respektu k přítomným i k jídlu vytvoří lepší atmosféru pro vás i pro vaše děti.

Rodiče stráví mnoho času a energie výchovou svých dětí, formováním jejich morálních hodnot a prostředí, v němž budou žít. Když jim pomohou poznat i chutná a zdravá jídla, přinese jim to velký užitek v budoucnu.


Otázky:

Přechod na pevnou potravu u novorozenců

Časopis "God Medicine": Co byste poradil rodičům, kteří chtějí pomoci svým dětem jíst zdravě?

Dr. Spock: Když kojenec začne jíst pevnou potravu, mají rodiče jedinečnou příležitost vypěstovat v něm stravovací návyky, které mu pomohou udržet si dobré zdraví v dalších letech. Záliba ve slaných nebo tučných jídlech se vytváří velmi záhy, takže rodiče, kteří naučí své děti hned od mala jíst zdravá jídla, pro ně udělají to nejlepší.

GM: Kdy a jak mají rodiče začít s přivykáním na pevnou potravu?

Spock: Neexistuje přesné určení toho, kdy začít kojencům podávat pevnou potravu. Na začátku tohoto století to bylo obvykle okolo 1 roku věku. Později začali lidé přivykat děti na pevnou potravu stále dříve a dříve. Existuje řada dobrých důvodů k tomu, abychom s tím začali již okolo 6. měsíce. Především, malé děti jsou méně umíněné a nezlobí se tolik kvůli tomu, co jedí. A za druhé, tato jídla mohou dodat některé prospěšné živiny, např. železo.

Nejlepší je zkusit podat pevnou potravu nejdříve za hodinu po pravidelném kojení nebo pití z láhve a začít pouze s jedním chodem denně. Nemohu vám doporučit více než 2 pevná jídla denně u dětí mladších 6-ti měsíců, protože mateřské mléko nebo jeho náhrady jsou v prvních měsících velmi důležité.

Dítě, které ochutná pevné jídlo poprvé, je v rozpacích, znechucené a svrašťuje obličej, ale nezlobte se na něj za to. Protože mateřské mléko nebo jeho náhražka si samy najdou cestu do bříška. Ale dostat sousto jídla do jícnu, to je pro dítě naprosto nová zkušenost. Nejspíše mnohokrát mu budete otírat z brady sousta, která vyplivlo a dávat mu je znovu do úst.

GM: Existuje nějaké pořadí jídel, v jakém je dítěti podávat?

Spock: Prvním pevným jídlem jsou obvykle obilniny, často smíchané s mateřským mlékem nebo jeho náhražkou, podle toho čím dítě krmíte. Je lepší namíchat je řidší, než jak doporučuje návod. Jídlo bude dítěti připadat známější a bude se mu lépe polykat. Podejte mu 1 čajovou lžičku nebo méně a postupně přidávejte 2 nebo 3 čajové lžičky, dokud to vaše dítě bude chtít. Dávejte mu toto jídlo ochutnávat několik dní, dokud dítě nedá najevo, že se mu to líbí. Věnujte tomu čas, nepospíchejte.

Z obilnin bychom měli nejdříve začít podávat rýži, oves nebo ječmen. Pšenice se obvykle nechává na později, neboť na rozdíl od ostatních obilnin častěji vyvolává alergie.

Pokud vaše dítě nechce obilniny, obvykle se doporučuje začít s ovocem. Děti jsou z ovoce nejdříve zmatené, ale za pár dní si ho oblíbí.

Když dítě začne přijímat obilniny nebo ovoce, doporučuje se obvykle přidat do jeho stravy rozmačkanou vařenou zeleninu, obvykle dýni, mrkev, řepu nebo sladké brambory. Jiná zelenina jako brokolice, květák, zelí, tuřín, kapusta a cibule mají příliš výraznou chuť, takže je mnohé děti odmítají. Kukuřice se zpočátku nedoporučuje, protože její zrnka mají příliš tuhou slupku.

Když vaše dítě přijme obilniny, zeleninu a ovoce, můžete ho seznámit s dalšími jídly. Zkuste velmi dobře uvařené fazole, čočku, cizrnu nebo hrách. Můžete také zkusit tofu nakrájené na malé kostky a nebo rozmíchané, např. s jablečnou dření a nebo různá pyré z ovoce nebo zeleniny.

Jídla pro vaše dítě by měla být dobře vařená a rozemletá na ručním mlýnku, aby byla měkká a lépe se polykala.

Doslov PCRM: Dr. Benjamin Spock byl vždy nesmírně citlivý při práci se svými dětskými i dospělými pacienty. Jeho kniha "Péče o kojence a děti" se stala zdrojem cenných rad pro rodiče již od svého prvního vydání v roce 1946. Celkem se jí prodalo přes 50 milionů výtisků, což značně převyšuje náklad jakékoliv jiné srovnatelné knihy. V sedmém vydání z roku 1998 dr. Spock přinesl nové důkazy o důležitosti stravy pro zdraví. Byl členem Poradní skupiny PCRM, zúčastňoval se tiskových konferencí a vždy velmi podporoval práci PCRM. Zemřel 15. Března 1998. Odešel v něm jeden z nejcitlivějších a nejetičtějších lékařů světa.


(Zdroj: http://www.pcrm.org/magazine/GM98SpringSummer/GM98SpSm1.html)

[Akt. známka: 2,63 / Počet hlasů: 16] 1 2 3 4 5
| Autor: administrator | Vydáno dne 26. 07. 2005 | 14595 přečtení | Počet komentářů: 2072 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek
Reklama
Nesmyslné antikampaně
Veganská strava je zdravá a bezpečná i pro malé děti - zneužití případu úmrtí dětěte ke kritice veganství

I děti mohou být vegany - výhrady k reportáži ČT

Vegetariánství škodí dětem? - shrnutí kausy hrůzostrašných článků v českém tisku
Naši sponzoři
Doporučujeme !
Internetová verze filmu "Vykořisťování Země" s českými titulky - jak konzumace masa škodí planetě Zemi, komentář čte sir Paul McCartney.
Nepřehlédněte
Nabízíme

Důvody proč
být vegetariány
Pravda o mase

filmy americké organizace PeTA s českými titulky na CD-ROM
Reklama
Nejčtenější články

Neexistuji vhodna data!

Tento web je vytvořen v phpRS