Milióny lidí trpí bolestmi a otoky kloubů způsobenými artritidou. V minulosti se řada lékařů domnívala, že změna stravovacích návyků nemůže pacientům pomoci. Toto přesvědčení vycházelo ze starších studií léčebných diet, které však obsahovaly mléko a mléčné produkty, maso, tuky a drůbež. (1,2) Nové výzkumy ale ukazují, že strava může mít k artritidě mnohem užší vztah, než je obecně známo. Je jisté, že alespoň některým pacientům může zdravější jídelníček pomoci.
Různé druhy artritidy
Souhrnným pojmem "artritida" se označuje řada různých onemocnění. Osteroartritida se vyznačuje postupnou ztrátou chrupavky a přerůstání kostí do kloubů (kostnatění kloubních spojů). K tomu dochází zejména v koleních a kyčelních kloubech a kostnatění může postihovat i páteř, prsty rukou a jiné klouby. Minimálně 85 % populace straší 70 let trpí osteroartrozou. Ta je pravděpodobně důsledkem dlouhodobého opotřebovávání kloubů a obecně pak důsledkem stáří. I když tento typ artritidy může být provázen občasnými bolestivými záchvaty, většinou se projevuje pouze přechodnou ztuhlostí kloubních spojení a málokdy způsobuje problémy s používáním rukou.
Revmatoidní artritida, která postihuje více než dva miliony lidí, je naproti tomu mnohem agresivnější formou této nemoci. Je provázena bolestivými záchvaty a záněty kloubů, které jsou jí často deformovány a trvale postiženy.
Revmatoidní artritida je jednou z medicínských záhad. Do počátku devatenáctého století o ní v lékařských knihách nejsou vůbec žádné záznamy. Někteří podezřívají z jejího vzniku virus či bakteriální nákazu, která může spouštět autoimunní reakci organismu. Roli může hrát i dědičnost, která může ovlivňovat náchylnost jedince k tomuto onemocnění.
Role výživy
Strava je již řadu let podezřelá z významného vlivu na rozvoj revmatoidní artritidy. Mnozí pacienti si všimli zlepšení svého zdravotního stavu po vyloučení mléčných výrobků, citrusových plodů, rajčat, lilku a podobných dalších jídel ze svého jídelníčku.
Zpočátku byly důkazy náhodné. Žena ze Středozápadu USA dříve trpěla bolestivou artritidou. Dnes je zdraví samo, štíhlá a pohyblivá a její artritida je již minulostí. Zdá se, že její problémy byly způsobeny konzumací mléčných výrobků. Když je odstranila ze své stravy, artritida zcela vymizela.
Jiná žena z Wisconsinu také přišla na to, že její artritida má přímý vztah k mléčným produktům. Jako dítě vyrůstala na mléčné farmě, ale zjistila, že pouze vynechání mléčných výrobků je klíčem k ulehčení od jejích potíží.
Studie uskutečněná v roce 1989 s více než tisíci pacienty trpícími artritidou odhalila, že jídly nejčastěji zhoršujícími stav jsou červené maso, cukr, tuky, sůl, kofein a lilkovitá zelenina (lilek, rajčata apod.) (3). Pokud jsou dráždivá jídla zcela vynechána, k zlepšení stavu dochází v průběhu několika týdnů. Nejčastějším viníkem bývají mléčné výrobky. Problematická je mléčná bílkovina, ne mléčný tuk a proto nízkotučné mléčné výrobky jsou stejně problematické jako výrobky plnotučné. (4)
Stále větší počet výzkumů ukazuje, že jisté dietní úpravy mohou pacientům pomoci. Například polynenasycené tuky a doplňky omega-3 mastných kyselin mají prospěšný účinek. Rovněž bylo zjištěno, že prospěšná je veganská strava (5). Některé studie prokázaly, že i hladovky kontrolované lékařem mohou mít pozitivní efekt. (6)
Veganská strava dramaticky snižuje celkový obsah a složení tuků ve stravě. Tato změna může mít vliv na imunitní pochody, které ovlivňují artritidu. Omega-3 mastné kyseliny obsažené v zelenině mohou být klíčovým faktorem vedoucím ke snížení arthritických potíží, spolu s praktickou absencí nasycených mastných kyselin. Úbytek hmotnosti pacientů stravujících se vegansky také přispívá k zlepšení jejich stavu.
Navíc je zelenina bohatá na antioxidanty, které mohou neutralizovat volné radikály. Volné kyslíkové radikály napadají mnohé části těla a podílejí se na srdečních chorobách i na rakovině. Celkově zesilují procesy stárnutí, stárnutí kloubů nevyjímaje.
Železo funguje jako katalyzátor, který podporuje vznik těchto nebezpečných molekul. Vitamíny C a E, které se hojně vyskytují ve stravě bohaté na zeleninu a obiloviny, mohou však volné radikály neutralizovat. Maso nám dodává nadbytek železa, žádný vitamín C a jen velmi málo vitamínu E, kdežto zelenina obsahuje přiměřené dávky železa spolu s bohatým množstvím antioxidantních vitamínů.
Antioxidanty jsou však nejen vhodnou prevencí. Mohou hrát významnou roli i při léčení symptomů. Některé léčebné metody, včetně nesteroidních protizánětlivých léků, fungují alespoň částečně na principu neutralizace volných radikálů. Avšak vitaminy a antioxidanty jsou účinnější při prevenci poškození než při léčení již zaníceného kloubu. (7)
Strava složená z ovoce, zeleniny, obilovin a luštěnin se proto je užitečná při prevenci a v některých případech i pro zlepšení artritidy.
Případová studie
Tým skandinávských vědců objevil stravovací systém, který přinesl významné zlepšení revmatoidní artritidy. (6) Počet citlivých a oteklých kloubů se zmenšil, ranní ztuhlost zmírnila, síla stisku naopak vzrostla a stejně tak se zlepšily i krevní testy používané k diagnostice artritidy, rentgenové snímky však ne. Program byl pečlivě porovnáván se standardní léčebnou metodou. „The Lancet“, uznávané britské lékařské periodikum, publikovalo studii jako svou hlavní zprávu 12. října 1991. Výzkumný tým použil následující léčebný program:
Pacienti nejprve podstoupili hladovku trvající individuálně sedm až deset dní. V průběhu tohoto období konzumovali bylinné čaje, česnek, zeleninové vývary a šťávy extrahované z mrkve, červené řepy a celeru. Nebyly povoleny ovocné šťávy.
Po hladovce byly pacientům postupně do jejich jídelníčku přidávány jednotlivé potraviny. Pokud se v průběhu příštích dvou dní po konzumaci jídla symptomy zhoršily, byla skupina na minimálně sedm dní vynechána. Potom pokud při podání dalšího jídla ze skupiny potíže opakovaly, byla skupina ze stravy vyřazena natrvalo.
Po dobu prvních tří až pěti měsíců pacienti vyřadili maso, ryby, mléčné výrobky, gluten (pšeničnou bílkovinu), rafinovaný cukr a citrusové plody. Také kuchyňská sůl, ostrá koření, konzervační prostředky, alkoholické nápoje, čaj a káva měly být omezovány a zcela vyřazeny pokud by provokovaly vznik symptomů.
Další kroky
Pro některé pacienty mohou být užitečné některé esenciální mastné kyseliny jako potravinové doplňky. Mělo by na ně být pohlíženo jako na léky, nežli jako na součást jídla. . Obvyklé dávkování je polévková lžíci lněného oleje s 500 mg oleje ze semínek černého rybízu (nebo tři kapsle oleje z pupalky dvouleté), což se podává dvakrát denně. Dávkování by mělo být sníženo na co nejmenší míru ve které ještě účinkuje. Pro některé pacienty může být užitečná i bylina zvaná kopretina řimbaba (Chrysanthemum parthenium), užívaná dvakrát až třikrát denně. (Pozor! Neměla by být používána během těhotenství!)
Tyto potravinové doplňky jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou.
Reference:
1. Panush RS, Carter RL, Katz P, Kowsari B, Longley S, Finnie S. Diet therapy for rheumatoid arthritis. Arthritis and Rheumatism 1983;26:462-71.
2. Lithell H, Bruce A, Gustafsson IB, et al. A fasting and vegetarian diet treatment trial on chronic inflammatory disorders. Acta Derm Venereol 1983;63:397-403.
3. Sobel D. Arthritis: What Works. New York, St. Martin''s Press, 1989.
4. Skoldstam L, Larsson L, Lindstrom FD. Effects of fasting and lactovegetarian diet on rheumatoid arthritis. Scand J Rheumatol 1979;8:249-55.
5. Skoldstam L. Fasting and vegan diet in rheumatoid arthritis. Scand J Rheumatol 1986;15:219-23.
6. Kjeldson-Kragh J, Haugen M, Borchgrevink CF, et al. Controlled trial of fasting and one-year vegetarian diet in rheumatoid arthritis. Lancet 1991;338:889-902.
7. Merry P, Grootveld M, Lunec J, Blake DR. Oxidative damage to lipids within the inflamed human joint provides evidence of radical-mediated hypoxic-reperfusion injury. Am J Clin Nutr 1991;53:362S-9S.
Zdroj:
Physicians Commitee for Responsible Medicine
Translation© Eva Kočandová, 2002
| Autor: administrator |
Vydáno dne 13. 08. 2004 | 34960 přečtení |
Počet komentářů: 1071 |
Přidat komentář |