Tradiční vánoční jídlo – houbový kuba
Bramborový salát a marinované tofu
Netradiční příloha – francouzský vánoční recept: Růžičkové kapustičky s jedlými kaštany
Tradiční vánoční jídlo – houbový kuba
30 g sušených hub, 300 g trhaných krupek,40 g oleje, 1 menší cibule, 3/4 l vody, trocha majoránky, mletého pepře, kmínu, česneku a soli.
Kroupy propláchnout ve studené vodě. V hrnci osmahnut pokrájenou cibuli, pak přidat kroupy, opražit, osolit, zalít vodou, zakrýt a uvaříme až změknout. Houby nakrájíme na menší kousky, čtvrt hodiny dusit na oleji s kmínem. Pak je vmícháme do uvařených krupek, okořeníme a dáme do vymaštěného pekáče. Zapéct asi 20 minut.
Bramborový salát a marinované tofu
Půl kila uvařených brambor nakrájených na kostičky, šálek sterilovaného hrášku, dvě větší mrkve uvařené a pokrájené na kostičky, pokrájená středně velká cibule, na kostičky nakrájené tři větší kyselé okurky, 150 gr sojové majonézy.
Vše dobře promíchat ve větší míse a dát vychladit.
Větší přírodní tofu nakrájet na plátky a naložit na půl hodiny do směsi sojové omáčky, trochy vinného octa a koření podle chuti. Krátce osmažit na oleji a podávat s bramborovým salátem.
Netradiční příloha – francouzský vánoční recept
Růžičkové kapustičky s jedlými kaštany
200g jedlých kaštanů, 500g růžičkové kapusty, dvě lžíce oleje, 1 cibule šalotka, 2 lžíce červeného vína.
Kaštany na spodní straně nakrojit v tvaru X a vhodit do vroucí vody. Vařit asi 8 minut a poté oloupat, pokud možno ještě horké, půjde to lépe. Pak vařit ve slané vodě asi 12 minut až budou měkké.
Na pánvi na oleji osmažit najemno pokrájenou šalotku, přidat očištěné kapustičky, vodu a víno a dusit asi 8 minut.