Dlouhodobá konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva.
O obsáhlém výzkumu informoval 12. ledna 2005 vědecký časopis Journal of the American Medical Association. American Cancer Society (Americká společnost pro výzkum rakoviny) sledovala 150 000 lidí a jejich konzumaci hovězího, vepřového a jehněčího masa a zpracovaného masa, jako párky apod.
U lidí, kteří jedli hodně červeného a zpracovaného masa, nalezli vědci o 50 procent
vyšší riziko rakoviny tlustého střeva a o 20 procent vyšší riziko rakoviny konečníku.
Studie navrhuje snížit konzumaci masa na dvakrát týdně a doporučuje i například
fazole či vegetariánské potraviny jako alternativu masa.
Vysoká konzumace masa byla definována jako tři unce (což je pouhých 85
gramů!) denně pro muže a dvě unce (57 gramů) pro ženy. Ročně by tedy
bylo vysoké rizikové množství masa i jen 31 kilogramů pro muže a 20
kilogramů pro ženy.
Dle českého statistického úřadu je u nás spotřeba červeného masa
kolem 55 kilogramů na osobu a rok. V rakovině tlustého střeva a
konečníku jsme ve světovém měřítku na špici. Není divu...