Předsudky proti vegetariánské stravě -Tisková zpráva Evropské vegetariánské unie
Autor: administrator <admin(at)server.cz>,
Téma: Novinky EVU,
Vydáno dne: 26. 02. 2005
24. března 2004
Není novinkou, že vznikají pokusy k diskreditaci vegetariánského způsobu života. Poslední případ je zvláště pozoruhodnou kombinací neopodstatněných vědeckých výroků, extrémních životních podmínek sledovaných dětí a jasného finančního vlivu masného průmyslu.
V přednášce na American Association for the Advancement of Science ve Washingtonu přednesla profesorka Lindsay Allenová z University of California vážná obvinění: „ Živočišné zdroje potravy mají některé nutrienty, které se nenacházejí nikde jinde. Hovoříme -li o stravě malých dětí a těhotných a kojících žen řekla bych dokonce, že je neetické odpírat jim tyto potraviny v těchto životních obdobích.“
Neetické?
Evropská vegetariánská unie, zastřešující organizace evropských vegetariánských organizací k tomu chce jasně uvést :
1. Přednáška profesorky Allenová byla založena na studii (1) 544 dětí v Keni, které jedly velmi nevyváženou stravu, mnoho z nich trpělo řadou zdravotních problémů, včetně amébiázy, která je zdrojem krevních ztrát trávicím traktem, vedoucích k deficitu vitaminu B 12 a železa. Je dobře známo, že deficit vitaminu B 12 může zhoršit kognitivní vývoj dítěte a není tedy překvapením, že dodatečně dodaný vitamin B 12 měl pozitivní vliv na zdraví.
Nicméně, přestože děti trpěly značnou deficiencí mikronutientů, jedinou odezvou na dodání mléka a masa do stravy byla pouze zvýšená hodnota vitaminu B 12. (2)
Musí být ovšem zdůrazněno, že ze tří prováděných testů (Ravenův progresivní test, matricový test a verbální a aritmetický test) jen jeden ukázal lepší vývoj skupiny konzumující maso. Při verbálním a aritmetickém testu byly nejlepší výsledky ve skupině bez přidaného masa a mléka a s přidaným olejem. Ve všech těchto testech měla nejhorší výsledky skupina, které bylo dáváno mléko, v Ravenově testu dokonce horší než kontrolní skupina bez jakékoli suplementace. Pokud by tyto podvyživené děti dostávaly správně sestavenou vegetariánskou stravu, jejich zdraví by se zlepšilo ještě více.
2. V některých novinách bylo tvrzeno, že ze studií na vegetariánech ve Spojených státech a v Evropě (v Holandsku) vyplývá, že chybějící maso a mléčné výrobky ve stravě dětí mohou trvale poškodit vývoj dítěte.
Tyto zprávy jsou v rozporu s živoucími důkazy:
Indové jsou vegetariány stovky, možná tisíce let. Není zde jediný důkaz, že tento způsob života je nějak poškodil, naopak. Děti v mnoha evropských rodinách jsou vegetariány ve čtvrté, páté generaci a jsou chytré a zdravé. Dlouhodobí vegetariáni jsou zděšeni výrokem profesorky Allenové. Sir Paul McCartney, sám otec čtyř zdravých a úspěšných vegetariánů, odmítá její výroky jako nesmysl. Ve svém stanovisku k vegetariánské stravě uvedly organizace Americká dietetická asociace a Kanadští dietologové, největší organizace odborníků na výživu a potraviny s více než 70 000 členy, že správně plánovaná vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a poskytuje zdravotní výhody v prevenci a léčbě určitých chorob. Správně plánovaná veganská strava, a jiné typy vegetariánské stravy, jsou vhodné pro všechna období života, včetně těhotenství, kojení, dětský věk i dospívání. Vegetariánská strava poskytuje mnoho nutričních výhod. (3)
3. I podle nezávislých pozorování výzkumu profesorky Allenové vyvstávají mnohé pochyby o její nestrannosti: byl prezentován na konferenci "Animal Source Foods and Nutrition in Developing Countries" (Živočišné zdroje potravin a výživa v rozvojových zemích) ve Washingtonu D.C. 24. –26. června 2002 a výzkum byl sponzorován Global Livestock-CRSP (Globální program pro podporu výzkumu chovu dobytka). Publikace byla podpořena Food and Agriculture Organization (Potravinová a zemědělská organizace – OSN), Land O´Lakes INC (Land O´ Lakes INC - Výrobce živočišných potravin), Heifer International (Mezinárodní společnost pro jalovice) , Pond Dynamics and Agricultural – CRSP Program na podporu velkochovů ryb). National Cattleman´s Beef Association (Národní společnost pro dobytek a hovězí maso) částečně podpořila tento projekt.
Závěr: Evropská vegetariánská unie chce zdůraznit, že vegetariánská strava musí být vyvážená, jako každá jiná. Samozřejmě obsáhlé studie prováděné po dlouhou dobu a na tisících účastníků prokázaly vždy, že vegetariánský způsob života je velmi zdravý.
Odkazy:
(1) http://www.nutrition.org/cgi/content/full/133/11/3941S
(2) http://www.nutrition.org/cgi/content/full/133/11/3972S
(3) http://www.eatright.org/Public/NutritionInformation/92_17084.cfm
Renato Pichler
Úřadující prezident
European Vegetarian Union (EVU)
www.european-vegetarian.org
Contact: EVU Secretariat
Phone: +32 65 362584, e-mail: evu@ivu.org
Tiskové zprávy:
http://www.european-vegetarian.org/lang/en/news/news.php?id=2120
Stanoviska:
-Vegan Society UK - -VegSource - -VVF -