Vánoční tradice? krvavá show v ulicích

Autor: administrator <admin(at)server.cz>, Téma: Česká vegetariánská společnost, Vydáno dne: 15. 12. 2004

Doporučujeme Vám navštívit také tuto stránku:

Krvavé Vánoce

Jako každý rok se objevují v našich ulicích krvavé pulty, kádě s přidušenými kapry a krvavá rybí těla lapající po dechu a čekající na ránu. Je s podivem, že Vánoce, které bývají nazývány svátky klidu a míru jsou provázeny něčím tak nechutným jako je veřejné zabíjení kaprů. Citliví lidé se pohoršují nad zabíjením psů v Číně, ale kapra si pokrytecky stejným způsobem nechají zabít. Veřejné zabíjení zvířat rozhodně do civilizované Evropy nepatří. Ještě zajímavější je, že kapr rozhodně není tradiční vánoční jídlo, i s bramborovým salátem je to jinak.

Kapr byl ještě koncem 19. století výsadou bohatých lidí, nebyl vánočním jídlem, tradičním českým jídlem na vánoce byl „houbový kuba“ z krup, hrachu a hub, nebo jiná lidová jídla. Bramborový salát je převzat z Bavorska. Tradičně se také na Vánoce držel půst, dnešní přejídací orgie, kdy se rodiny krmí smaženými řízky, kapry, cukrovím a majonézovým salátem jsou pozůstatkem minulého režimu kdy vysoká spotřeba potravin měla západní svět přesvědčit že jsme na tom lépe. Ale lékaři mající o vánočních svátcích pohotovost vědí své – tolik akutních žlučníků, zažívacích problémů a infarktů nemají v žádném jiném ročním období.

Co se tedy dříve jedlo?
Kromě již uvedeného houbového kuby "mívali hrachovou polévku,polovice rýže a polovice jahel), jablkový závin a muziku, t.j. uvařené křížaly (usušená jablka), sušené hrušky a švestky. Jinde mívali spařené peciválky, které se připravovali tak, že se upekly menší vdolky, plněné mákem, vhodily se pak do horkého kozího mléka (někdy jen vody), nechal se přejít var, scedily se a podávaly se polité škvařeným máslem a medem nebo sirupem. Na Štědrý den se nesměl jíst česnek, lidé by po něm byli zlí, ale měl se dát kohoutovi, aby se nedal. Po večeři se často pívala čokoláda, kterou dávali toho dne obchodníci jako výslužku svým zákazníkům.“
(kniha Lidová výživa od Mudr. Kaizla z roku 1944)

Proč jíst tedy na Vánoce kapra?
Žádný důvod pro to není (jistě, rybářské podniky na tom hodně vydělají, takže vždy nějaký důvod najdou – proto se objevuje před Vánocemi v novinách tolik „odborných“ informací o „prospěšnosti“ rybího masa )Kapří maso není valné chuti a často ani nápadité úpravy nepřehluší mdlou a bahenní chuť masa. Ale zisky rybářů jsou obrovské, proto tolik řečí o tradici a o tom, že bez kapra se vánoční stůl neobejde.

Zabíjení na ulici
Moji zahraniční známí se mě jednou ptali, jestli mi nevadí ty nechutnosti co se dějí v Praze před Vánocemi na ulici – tehdy mi došlo, že vlastně není velký rozdíl mezi trhem se psy v Číně, kde si vyberete pěkného voříška a obchodník vám jej zařízne a stáhne. Prodejce kaprů vás také nechá vybrat, kapra praští, úřízne hlavu, stáhne kůži, hmm jaká krása. Prodej a zabíjení kaprů na ulici je skutečně naší velkou ostudou. To nemluvím o dětech, které tyto krutosti sledují, jak se jim asi bude spát? Ale na druhou stranu zase jasně vidí, z čeho je vánoční rybička na jejich talíř. Ryby neumí křičet, takže neslyšíme jak jim vadí zabíjení brigádníky i "odborníky", neslyšíme, že jim zaživa odřezávají hlavu...

Pouštění kaprů
Jsou v zásadě dva názory na pouštění kaprů na svobodu : ne, kapr zemře, ano, kapr nezemře. Ale důležité je vědět, že za každého kapra kterého koupíte bude příští rok vypěstován další, týrán při převozu a zabit na ulici. Poptávka vytváří nabídku, to ví i malé dítě.Takže pokud chcete kapry ušetřit trápení, nekupujte je vůbec a dejte „rybářům“signál, že o krvavé Vánoce nestojíte.

Něco o praktikách rybářů najdete na serveru Zvíře v tísni

Dohlédněte na to, zda prodejci dodržují předpisy! Nenechte kapry trpět víc než je nutné. Návod na kontrolu i udání přestupků je na webu OHZ.

A co si dáte na Vánoce VY?

Připravil: Jan Šťastný (převzato ze zvirevtisni.cz)