Je smažený kapr a salát tradiční vánoční jídlo?

Autor: administrator <admin(at)server.cz>, Téma: Česká vegetariánská společnost, Vydáno dne: 23. 12. 2004

Ano, je to tradice – ale z dob nejtěžšího komunismu.

Hovoří o tom zajímavý článek z Lidových novin „Ryba a salát? Překvapivě mladá tradice“ (vyšlo 23.12.2004, autor Miloš Cihelka). Z článku citujeme:

Češi zítra opět zvolí takřka jednotné menu. Kapra

PRAHA - Nejčastější pokrm na českém štědrovečerním stole - smažený kapr s bramborovým salátem, nemá u nás žádnou přehnaně dlouhou tradici. Tato kombinace se v české kuchařce poprvé objevila až v roce 1924 a jako hlavní chod svátečního menu se v českých zemích ustálila dokonce až v padesátých letech 20. století, podle odborníků zřejmě v rámci trendu jednoduché a praktické kuchyně. …


Až nejtěžší komunismus padesátých let tedy zničil regionální rozmanitost české vánoční kuchyně, lišící se region od regionu a zahrnující maso do štědrovečerní večeře jen výjimečně.

Aby ne, komunismus vyžadoval poslušné občany a zasahoval do všech oblastí života.

A co vaše vánoční večeře? Jaká bude? Přišel by k vám Klement Gottwald, nebo humanista a vegetarián Přemysl Pitter?

Všem kteří usedají ke štědrovečerní večeři bez krve na rukou přeji krásné svátky.

Připravil: Jan Šťastný