Maso versus zelenina

Autor: administrator <admin(at)server.cz>, Téma: Časopis Vegetarián-Vegan, Vydáno dne: 05. 01. 2007

V poslední době byly publikovány další dvě studie se shodným závěrem o vztahu mezi konzumací masa a rakovinou.

Poslední z nich, zveřejněná před pár týdny, byla shrnutím výzkumů Prof. Shukera z britské Open University a jeho týmu. Bylo zjištěno, že osoby konzumující červené maso měly vyšší poškození DNA. Důvodem jsou látky vznikající při trávení masa měnící DNA a zvyšující riziko rakoviny. Profesor Blakemore z Medical Research Council k tomu uvedl, že rakovina tlustého střeva je nejčastějším typem rakoviny v západních zemích a objeví se každým rokem u milionu osob. Tento výzkum je podle něho významným krokem k možné prevenci této choroby. Velmi zajímavé ale je, že ve stejném měsíci byla zveřejněna jiná studie, ze které vyplývá jednoznačný závěr. Látky obsažené v zelenině jako je brokolice, květák či zelí zlepšují opravy DNA v buňkách a zabraňují tak vzniku rakoviny. Výzkum byl publikován v British Journal of Cancer. Prof. Eliot Rosen rektor americké Georgetown University, vedoucí projektu uvedl, že mnohé studie sledující stravování dokazují, že existuje jasná spojitost mezi určitými druhy potravin a rakovinou a na drůhé straně jinými potravinami, které prospívají zdraví a brání rakovině. Je prokázáno, uvedl, že konzumace vyvážené stravy, která obsahuje mnoho vlákniny a množství ovoce a zeleniny snižuje riziko vzniku mnoha typů rakoviny.