V poslední době byly publikovány další dvě studie se shodným závěrem o vztahu mezi konzumací masa a rakovinou.
Poslední z nich, zveřejněná před pár týdny, byla shrnutím výzkumů Prof.
Shukera z britské Open University a jeho týmu. Bylo zjištěno, že osoby konzumující červené maso
měly vyšší poškození DNA. Důvodem jsou látky vznikající při trávení masa měnící DNA a zvyšující
riziko rakoviny. Profesor Blakemore z Medical Research Council k tomu uvedl, že rakovina tlustého
střeva je nejčastějším typem rakoviny v západních zemích a objeví se každým rokem u milionu osob.
Tento výzkum je podle něho významným krokem k možné prevenci této choroby.
Velmi zajímavé ale je, že ve stejném měsíci byla zveřejněna jiná studie, ze které vyplývá jednoznačný
závěr. Látky obsažené v zelenině jako je brokolice, květák či zelí zlepšují opravy DNA v buňkách
a zabraňují tak vzniku rakoviny. Výzkum byl publikován v British Journal of Cancer. Prof. Eliot
Rosen rektor americké Georgetown University, vedoucí projektu uvedl, že mnohé studie sledující
stravování dokazují, že existuje jasná spojitost mezi určitými druhy potravin a rakovinou a na
drůhé straně jinými potravinami, které prospívají zdraví a brání rakovině. Je prokázáno, uvedl,
že konzumace vyvážené stravy, která obsahuje mnoho vlákniny a množství ovoce a zeleniny snižuje
riziko vzniku mnoha typů rakoviny.