Vegetariáni mají mnoho důvodů proč nejíst
maso zvířat.
Kromě náboženských důvodů jsou zde důvody zdravotní, ekologické,
etické a filosofické. Zkoumáme-li ekologické škody způsobené živočišnou výrobou
musíme brát v úvahu mnoho aspektů.
Nároky na zemědělskou plochu jsou v průměru desetkrát vyšší než na rostlinnou
produkci. Zhruba 40% světové produkce obilovin je určeno jako krmivo pro zvířata.
Pouhá polovina těchto obilovin by stačila k
nasycení všech hladových obyvatel této
planety. Živočišný hnůj produkovaný v obrovském množství současným zemědělstvím způsobuje vysoké hladiny potenciálně rakovinotvorných dusičnanů v pitné vodě a zelenině. Živočišná výroba
vyžaduje značné energetické a vodní zdroje a vede k odlesňování, nadměrnému
spásání a rybolovu poškozujícím stavy ryb.
Jedním z řešení problémů způsobených průmyslovou živočišnou výrobou je vegetariánský životní styl. Pozitivní ekologický vliv dosažený vegetariánstvím lze zvýšit odmítáním zpracovaných a balených potravin a zvolením sezóně dostupných a v místě spotřeby produkovaných biopotravin.
Nutrition ecology: the contribution of vegetarian diets, American Journal of Clinical
Nutrition, Vol. 78, No. 3, 657S-659S, September 2003
Prof. Claus Leitzmann,
Katedra výživy, Universita Giessen, Německo
autor mnoha knih a publikací o výživě, vegetariánství a nutriční ekologii.